Kijk mee over mijn schouder hoe ik dit schilderij in encaustic art heb gemaakt. Ik krijg veel vragen over encaustic art; hoe doe je dat? 

Zo maak ik encaustic art

Encaustic art is een bijzonder proces; als ik er mee bezig ben voel ik me net een alchemist. Door middel van verhitting, inbranden en pigmenten heb ik texturen en gelaagdheid gecreëerd.  In dit blog laat ik zien hoe dit in zijn werk gaat.

Schetsen maken

Voor dit beeld maak ik gebruik van schetsen die ik eerder maakte van een naaktmodel; een klassieke vrouw met prachtige rondingen.

Uit de serie schetsen kies ik er eentje die me aanspreekt. Gewoon, waar ik zin in heb. Dat is een innerlijk gevoel van ja, die. Daar komen geen rationele overwegingen bij kijken.

Een ondergrond van hout

De vorm van de schets bepaalt de afmetingen van de drager; deze schets vraagt om een liggende vorm. Ik kies voor 30×40 cm. Voor encaustic art is het belangrijk dat de drager stijf is. Hout is daarvoor heel geschikt. Hier gebruik ik triplex. k teken met houtskool op het houten board dat ik gegrond heb met kalkverf.

schets van steunende vrouw

De eerste laag encaustic

Schilderen met bijenwas

Ik verwarm het encaustic medium; het moet volledig gesmolten zijn. Dan breng ik het encaustic medium aan met een zachte kwast.

 

Ik wil werken met de kleurcontrasten blauw – oranje. Ik geef mezelf opdracht meer ‘buiten de lijntjes te kleuren’. Door jezelf een uitdaging te geven ontwikkel je weer verder, zo is mijn idee. In deze fase zie je dat me dat hier nog niet lukt. Toch geeft de basiskleur al wat vorm en diepte aan de schets.

Ook denk ik na over lichtval; waar komen straks de schaduwplekken? Waar valt het licht?

 

encaustic art tips

De eerste laag kleur met encaustiek verf

Van donker naar licht

Ik werk in dit schilderij van donker naar licht. De ondergrond werkt door in de volgende lagen. Het donker geeft een diepte die ik hier graag wil. Elke laag encaustic medium die ik aanbreng wordt steeds versmolten met de laag eronder; met de verf-afbrander geef ik een korte hittestoot.

 

Kleur kiezen

Als donker-licht contrast neem ik blauw als schaduwkleur en oranje als lichte kleur. Waar te veel medium opgebouwd is, schraap ik het weer af met een scheermesje.

Tussen elke stap kijk ik en kijk ik en kijk ik. Het is belangrijk om niet te oordelen, maar om te kijken wat er verder nodig is. Dat is een essentieel verschil! Kijk steeds en vraag je af wat de volgende stap kan zijn. Wat is er nodig? 

Omlijning

Ik heb zin om de donkere lijnen terug te halen. Met een warm metalen voorwerp laat je de was smelten en teken je lijnen. Ik gebruik hier een mesje voor linoleumsnede. Het is zo scherp dat ik zelfs in de houten plaat snij. Dat gebeurt, en ik vind het wel leuk. Er ontstaat een hoekige lijnvoering die me wel aanstaat.

 

encaustic art tips

Mirjam Torenbeek encaustic art

Kijken

Nadat ik het werkstuk een aantal dagen heb laten rusten zie ik wat er nog nodig is. Ik mis wat oranje. En ik had mezelf een opdracht gegeven om meer buiten de lijnen te gaan. Dus dat doe ik nog eens een keer om mezelf tevreden te stellen.

 

 

wachtend-DEF

In afwachting. Mirjam Torenbeek 2014. Encaustic op triplex 30×40 cm.

Dit schilderij is te koop. Heb je belangstelling? Neem contact met me op.