Wilt u een familieportret laten maken? In dit blog kunt u lezen hoe dat met dit gezin verliep. Ik kreeg de vraag of ik een heel gezin in beeld wilde brengen. Ik kreeg de vrije hand en er is een prachtig resultaat uit ontstaan.

“Wij hebben het voorrecht om Mirjams familieopstelling in encaustic art in onze woonkamer te hebben staan. Met onze opdracht hebben we Mirjam bewust de vrije hand gegeven, omdat we weten dat haar creativiteit zeer groot is; die wilden we in geen geval beknotten.
Het beeld van ons gezin dat zij heeft gemaakt is treffend en hartverwarmend mooi. De karakters van alle gezinsleden spatten er vanaf, de kleuren zijn warm en gloedvol. Mooie extra dimensie: de opstelling is verwisselbaar, we kunnen ons kunstwerk, de gezinsopstelling in allerlei posities veranderen. En iedere andere opstelling is weer verrassend en mooi.
Mirjam, dank je wel, en we hopen dat je nog vaak mensen, gezinnen, families heel gelukkig mag maken met zo een schitterend encaustic beeld, of met andere nieuwe creatieve ingevingen die je krijgt.”
Familie de Boer, Heerenveen

 

 

Mijn liefde voor familieopstellingen

Al pratend met de opdrachtgever ontstond ergens in mijn systeem een heel klein ideetje. Er ontkiemde een zaadje dat al langere tijd lag te wachten. Ik ben namelijk diep onder de indruk van familie-opstellingen en heb er meerdere meegemaakt. Een familieopstelling geeft de dynamiek en de onzichtbare verhoudingen in een gezin (of een andere groep mensen) weer. Iedere keer weer geeft een opstelling die ik mee maak me een diep gevoel van herkenning en vreugde. Lange tijd heb ik overwogen om een opleiding tot familie-opsteller te doen.

familieopstelling kunst encaustic

familieportret laten schilderen

De opdrachtgever wilde een familieportret laten maken. En ik ben gefascineerd door het fenomeen familieopstellingen. Hier kwamen ineens twee wegen in mij samen: ik ga een familieopstelling maken! Daarbij had ik het geluk dat de opdrachtgever mij alle artistieke vrijheid gaf en dat ze het idee van een familieconstellatie omarmde.

Duurzaam in encaustic art

En zo ging ik aan de slag. Wat ik sterk voelde was dat ik wilde werken met encaustic art. Dat is een eeuwenoude duurzame techniek waarin ik werk met gesmolten bijenwas. Er zijn zelfs encaustic portretten gevonden uit de tweede eeuw vC.

encaustic art familieopstelling

Ambachtelijke materialen

In deze opdracht heb ik met hele duurzame en ambachtelijke materialen gewerkt. De ondergrond bestaat uit hardhout dat ik heb bewerkt met hazenlijm, een klassieke manier van gronden. De rode draad, de ‘bloedlijn’ is ontstaan door zuivere schapenwol. De zuivere bijenwas heb ik gekleurd met pigmenten en olieverf.

Een groot cadeau

Kunst maken lijkt misschien romantisch, maar het ook gewoon hard werken; met of zonder inspiratie. Mislukken en frustratie hoort er bij. Vorige winter heb ik vele uren doorgebracht met onderzoeken en uitproberen van werken met encaustic art.

En ineens is het er dan; alsof het vanzelf gaat! Dat gevoel is onbeschrijflijk. Dan ontstaat er iets waar ik zelf door verrast wordt. Dat is het grootste cadeau dat ik kan krijgen. Dat is denk ik wat je inspiratie noemt; er gebeurt dan iets dat groter is dan ikzelf. In dit kunstwerk heb ik mijzelf verrast.

familieopstelling Mirjam Torenbeek

Een blije opdrachtgever

Een familieportret laten maken is een bijzondere belevenis. Gelukkig is het hele gezin er ook blij mee. Ieder gezinslid heeft een eigen plek gekregen in het gezin. Als ze een keer een andere plek willen, dan kunnen ze hun positie onderling veranderen. Ook kan de kijkrichting veranderd worden door het paaltje te draaien op de ondergrond. Een interactief kunstwerk dat meerdere dimensies heeft.

Ik dank het gezin voor deze prachtige opdracht en de vrijheid die ze me hebben gegeven.

familieportret laten maken

Familieportret in encaustic art. Mirjam Torenbeek 2015