Hoe voelt het om een portret te laten maken? Ben je ook nieuwsgierig hoe dat gaat, een portret laten maken? Hoe is het om geschilderd te worden? Wat komt er allemaal bij kijken om geschilderd te worden?

Gezien worden

Dit schrijft een vriend die ik heb geportretteerd:

“Veel portretten die zij maakt hebben een treffende gelijkenis, dus ik weet dat er bij haar geen ontkomen aan is: Zij zal de lijnen zien zoals ze zijn, en die lijnen komen op het papier of het doek te staan.”

Mijn vriend Rick is een onderzoekend en gevoelig mens. Hij wilde graag eens getekend worden en ik mocht dat doen. We creëren een ontspannen sfeer en hij neemt verschillende houdingen aan.

Ontspanning

portret laten maken hoe voelt dat

tekening zonder titel. Mirjam Torenbeek

Hoe meer ontspannen we beiden zijn hoe beter dit proces verloopt. Ik schets hem in sessies van 5 tot 15 minuten. Bij elke pose maak ik foto’s die ik gebruik bij de uitwerking van het schilderij in mijn atelier.

“Ik voel me soms onzichtbaar en ik wil graag gezien worden. En tijdens deze sessie vult zij deze behoefte voor mij duidelijk in. Ik word gezien”

Lees hier zijn verhaal

Mijn volledige aandacht

 

hoe voelt het om een portret te laten maken

Ik schilder wat ik zie; het is dus mijn interpretatie van het beeld. Voor mij is het belangrijk dat ik onbevooroordeeld en vrij kijk. Dat vraagt ontspanning, rust en volledige aandacht. Schilderen is vooral veel kijken.

Door mijzelf te openen en toe te staan vrij te schilderen zonder prestatiedruk, vermoed ik dat ik de ziel van de geportretteerde ontmoet.

Ontroering

Dan is het moment van de onthulling. Voor beiden een spannend moment. Mijn werk zit er op, het schilderij gaat nu naar jou. Ik geef het ‘uit handen’ en de ontvanger wordt verrast wat hij ziet.

Zonder uitzondering zie ik op dit moment heel veel verschillende emoties. Ontroering, verrassing, blijdschap… er komt in korte tijd veel langs. Dit ben ik!

Hoe voelt het om een portret te laten maken?

Van veel mensen die een portret laten schilderen hoor ik dat vanaf het eerste gesprek er ‘ iets’ op gang komt. Je gaat zelf nadenken over wat je wilt laten zien en wie je bent. Dan worden er foto’s gemaakt. Bij de eerste schetsen ontstaat er een beeld en gaan we samen verder invullen hoe de opdracht precies wordt. Alles draait om een treffend beeld en dus om jou. Een intiem en persoonlijk proces waarin je even in de spotlights staat.