De I Tjing is een eeuwenoud Chinees boek der Veranderingen gebaseerd op de Tao. Het is een prachtige filosofie dat ik persoonlijk regelmatig als hulpbron gebruik.

[huge_it_slider id=”2″]

I Tjing

Het kunstwerk I Tjing dat ik heb gemaakt gaat over de zielenroerselen van de mens. Het is gebaseerd op het boek de I Tjing, een eeuwenoud Taoïstisch wijsheidsboek; volgens de Chinese overlevering zou het in zijn eerste vorm al in 3000 v.Chr. ontstaan zijn. De Chinese culturele geschiedenis is doortrokken van de I Tjing. Tegenwoordig raadpleegt men de I Tjing voor persoonlijke levensvragen.

Persoonlijke inspiratiebron

Voor mij vormt de I Tjing een krachtige inspiratiebron. Regelmatig raadpleeg ik het boek met levensvragen. Het geeft mij het inzicht dat de worstelingen en onzekerheden in het leven universeel zijn; onze huidige levensvragen en zielenroerselen zijn nog net zo actueel als duizenden jaren geleden. Het vormt voor mij een prachtige bron voor een kunstwerk- het is onuitputtelijk en doordrenkt van wijsheid en spiritualiteit.

Mirjam Torenbeek I Tjing

64 Chinese tegeltjeswijsheden

Dit I Tjing kunstwerk verbeeldt in 64 tegeltjes de I Tjing, dat 64 situaties beschrijft. Zo zijn er tegeltjes die hevige wrijving in het leven verbeelden terwijl anderen gaan over voorspoed en gemak. Je zou het 64 Chinese tegeltjeswijsheden kunnen noemen.

Persoonlijk antwoord op je vragen

Ik hoop met mijn I Tjing kunstwerk kijkers te kunnen boeien en iets mee te geven van de inzichten uit de I Tjing. Men kan een vraag stellen en persoonlijk antwoord van de I Tjing krijgen door op de achterkant de toelichting te lezen. Zo is het een universeel kunstwerk, dat voor mensen persoonlijk wordt door het te betrekken op hun eigen levensvragen.

Afmetingen

Dit kunstwerk is gebaseerd op het Taoïstische wijsheidsboek de I Tjing. Dit bijzonder oude filosofische orakel gebruik ik als raadgever en ter inspiratie. Het kunstwerk dat ik gemaakt heb bestaat uit 64 onderdelen die samen een geheel vormen. De afzonderlijke afmeting van de paneeltjes is 15×19 cm. Het totale beeld meet een afmeting van ongeveer 3 meter x 1,5 meter, afhankelijk hoe het wordt opgehangen. Een bijzonder werk, geschikt voor een grote muur.

I Tjing kopen

De prijs van dit bijzondere spirituele kunstwerk is 12500 euro.
Huren van het kunstwerk is ook mogelijk.

Opening druk bezocht

De opening van deze expositie in Museum Heerenveen was druk bezocht. Er waren veel vragen over de I Tjing en hoe dit kunstwerk tot stand is gekomen.

Ervaringen van bezoekers

Blij verrast, onder de indruk en stil word ik ervan als ik de Pronckkamer van het Museum van Heerenveen kom binnengelopen.
De reden…het omvangrijke I tjing Project van Kunstenares Mirjam Torenbeek.
De vele,kleurrijke schilderijtjes lijken mij aan te staren in plaats van andersom. Ieder klein tableau stelt een teken uit de I Tjing voor. Maar in plaats van de bekende streepjes te gebruiken heeft ze ieder karakter uitgebeeld in kleur en verftechniek. Heel indrukwekkend zeker als je bedenkt dat dit project ontstaan is in een aantal jaar tijd.

Een leuk verhaal hierbij is dat je jezelf een open vraag stelt over wat je bezighoud en vervolgens naar dat schilderijtje loopt die daarbij past. Daarnaast kan je de I Tjing uitleg lezen.

Helaas, is dit het laatste weekend dat deze kunstenares met dit prachtige project in de Pronckkamer van het Museum van Heerenveen exposeert.
Dus wil je nog even genieten van al dit moois en eventueel een vraag stellen aan de I Tjing, kom dan morgen (29-05) met zn allen naar Heerenveen…om dit zeer originele en kleurrijke project nog 1 dag te bewonderen.

Maar iets in mij zegt dat dit niet bij deze ene expositie blijft.

Annegreeth Pieper, Delft

Recentie I Tjing expositie

Jurjen K. Vanderhoek schreef een recentie over het I Tjing kunstwerk: Het persoonlijke genesis van Mirjam Torenbeek. En ook in de Heerenveense Courant.

 

Heeft u interesse om het kunstwerk te zien of te huren voor uw bedrijfsruimte? Neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken