door gastblogger Bert van Steinvoorn

Creativiteit. Je weet wel. Datgene wat iedereen in zich heeft. Overal is creativiteit voor nodig. Dagelijkse dingen: eten koken, hoe kom ik van A naar B, en wel zo goedkoop en snel mogelijk. Creativiteit heb je nodig voor je werk, om je huis te schilderen, ontwerpen, zelfs voor kantoorwerk.

Wat dacht je van sociale creativiteit. Competitie, kritieken, emoties. Overleven? Het hele leven is creatief zijn. Iedereen is creatief.

iedereen creatief

Kleurstudie in acryl. Bert van Steinvoorn

Kunst voor dummy’s

Oefening versus talent. Alle mensen hebben het in zich om mooie dingen te maken: kunst. In al haar vormen. De ene persoon heeft er veel moeite mee om het uit te drukken. Anderen produceren het alsof het niets is. Maar iedereen kan het.

Iedereen creatief

 

iedereen creatief

Oor. Houtskool op papier. Bert van Steinvoorn.

Doen hoor!

Maar het belangrijkste is, doe het. Je kunt niet alles zelf, maar dit wel. In deze tijden van individualisering komen mooie dingen tot stand op kunstzinnig gebied. Voor anderen is het de hel. Presteren is belangrijker dan genieten. Dat kan. Maar het hoeft niet. Keuzes. Tekenen of schilderen is wel iets wat iedereen kan. Dus ga daar eens mee beginnen. Er is niemand die niet kan tekenen.

Fouten maken mag

Mijn nichtje van 3 jaar oud kan tekenen mijn moeder van 78 kan tekenen. Ik kan tekenen, jij kunt tekenen. Iedereen creatief. Ga bijvoorbeeld wandelen in de natuur. Maak foto’s en probeer ze maar eens na te tekenen. Gewoon,. met pen of potlood. Houtskool is mooi.

Foute lijnen bestaan niet. Je tekent er overheen en plotsklaps blijkt dat het dimensie krijgt. Juíst de foute lijn.

iedereen creatief

Liggende vrouw. Houtkool op papier. Bert van Steinvoorn

Wees niet bang

Wees niet bang. De pen en het papier zijn gewillig. Lukt het niet direct, blijf volhouden. Iedereen kan het. Toch twijfels? Soms heb je hulp nodig om op pad te gaan om jezelf uit te dagen. Volg een cursus. Makkelijk in iedere stad of dorp te vinden. Laagdrempelig. Bereikbaar. Ik ben benieuwd of jij je creativiteit aan de gang kunt zetten. Ik denk dat je het kunt.

Iedereen creatief

Wil je reageren? Laat me weten wat jij doet om de eerste stap te zetten om (weer) creatief te zijn.  Dat kan hieronder in de antwoord-box.