Wat is creativiteit? In een woord: het vermogen om iets nieuws te scheppen. Creativiteit is iets nieuws zien, iets nieuws vinden en iets nieuws doen of maken. Het heeft te maken met originaliteit, inventiviteit en daadkracht. In organisaties en in de maatschappij is creativiteit de bron is voor innovatie en adaptatie. Ik zie het ontwikkelen van creativiteit ook als persoonlijke en spirituele ontwikkeling.

 

Where creativity sparks innovation is just around the corner

 

Traditioneel denken

Psycholoog Edward de Bono bedacht in de jaren tachtig ‘Lateral thinking’, waarmee hij creatief denken in kaart bracht. Iemand die traditioneel denkt:

1. Gaat uit van de bekende denkpatronen
2. Zoekt naar het ‘juiste’
3. Analyseert ideeën door te kijken waarom ze niet werken
4. Moedigt een logische, stapsgewijze aanpak aan
5. Is alleen gericht op relevante informatie
6. Beschouwt het vanzelfsprekende

wat is creativiteit

Creatief denken

Als tegenhanger van traditioneel denken gebruikt de Bono de term lateraal denken. Zoals iemand met een open mindset denkt:

1. Probeert nieuwe manieren te vinden om tegen dingen aan te kijken
2. Vermijdt denken in termen van ‘goed’ of ‘fout’; kijkt naar wat verschillend is
3. Analyseert ideeën om te bepalen hoe deze kunnen worden gebruikt om nieuwe ideeën te genereren
4. Moedigt ‘onlogisch’ denken door vrije associatie aan
5. Verwelkomt nieuwe, niet-relevante informatie
6. Boekt vooruitgang door het vermijden van het vanzelfsprekende

Creativiteit is beschikbaar voor iedereen

Wat is creativiteit? Over creativiteit bestaan veel misverstanden. Zo geloven veel mensen dat creativiteit alleen weggelegd is voor kunstenaars en anderen die van nature creatief aangelegd zijn. Veel mensen vinden zichzelf niet creatief. Omdat ze niet goed kunnen schilderen of tekenen, want creativiteit wordt al snel gekoppeld aan kunst. Maar dat is maar één manier om creatief te zijn – al kan kunst maken je wel helpen om los te komen van vaste gedachtepatronen en scheppen kunstenaars constant nieuwe dingen.

Het is echt zo dat iedereen creatieve capaciteiten heeft; het is een essentieel onderdeel van de mens. Creativiteit is geen mysterieuze gave, maar iedereen kan het leren. Het is een kwestie van oefenen en veel doen en bereid zijn een ‘open mindset’ aan te nemen.

Creatief leven

Creatief leven betekent dat je mogelijkheden en kansen ziet en die aangrijpt, of dat je met nieuwe oplossingen voor oude problemen komt. Loskomen van vastgeroeste patronen; daar heb je soms wat lef voor nodig, de moed om gewoonten of denkbeelden te doorbreken. Daarmee gaat creativiteit over loslaten en jezelf ontwikkelen.

Ook het genieten van het moment, met een kinderlijke openheid of ‘beginnersmentaliteit’ geeft ruimte voor creativiteit. Als je vrij bent van vooroordelen, angsten en verwachtingen kunnen verrassingen ontstaan. Leer daarover meer in de training de Moed van Imperfectie.

 

wat is creativiteit

Een vrijer en gelukkiger mens

Ik zie het ontwikkelen van creativiteit als persoonlijke spirituele ontwikkeling. Een manier om je leven te verrijken en vrijheid te brengen. Ruimte scheppen voor creativiteit maakt dat je flexibeler wordt en dat je neiging om je naar de grillen van anderen te richten, afneemt. Je zult een groter gevoel van autonomie ervaren en meer mogelijkheden zien. Het maakt je een vrijer en gelukkiger mens.

Met creativiteit ben je vindingrijk en intuïtief. Je staat open voor inspiratie die je originaliteit doet ontbranden. Je lost met nieuwe en verrassende manieren je problemen op. Je weet hoe je kunt spelen en neemt de tijd om te dromen.

 

Creativiteit verbindt je met de schoonheid van geluid, kleur, beweging, ideeën en woorden. Het laat je iets nieuws in de wereld brengen.

 

Wat is creativiteit voor jou?

Samengevat is creativiteit het vermogen om iets nieuws te scheppen; een vaardigheid die je kunt ontwikkelen door het loslaten van vaste patronen en het aannemen van een ‘open mind’. Creatief leven wijst ook naar persoonlijke ontwikkeling: een leven dat meer door nieuwsgierigheid dan door angst wordt gedreven.

Nou ben ik heel benieuwd hoe jij creativiteit ziet. Wat betekent creativiteit voor jou? Laat het hieronder weten in de reacties.