Of ik Kees van Dongen replica in olieverf wil maken. Mijn opdrachtgever is gek op het schilderij La Danseuse van Kees van Dongen en wil er graag een in haar woonkamer. 

De vrouwen van Kees van Dongen

Cornelis Theodorus Maria van Dongen was een in Nederland geboren kunstschilder, die een groot deel van zijn leven in Frankrijk heeft gewoond. Met zijn werk was hij een van de belangrijkste Nederlandse vertegenwoordigers van het fauvisme. Ik bewonder zijn prachtige sensuele en schijnbaar naïeve schilderijen.

Als ik er bij stil sta dat hij is overleden in het jaar dat ik ben geboren… vooral de sensualiteit en de adoratie van vrouwen. Hoe zal dat zijn geweest in die tijd? Ik probeer me voor te stellen hoe hij in zijn atelier die vrouwen schildert.

 

Zo maak je in 7 stappen een Kees van Dongen replica

De opdrachtgever wilde dit schilderij nagemaakt in olieverf. Het hoefde niet een perfecte kopie te zijn, ik mag er wel wat eigenheid in stoppen gelukkig. Wil je weten hoe ik deze replica heb gemaakt? In zeven stappen laat ik je zien hoe ik dit olieverfschilderij heb gemaakt.

stap 1. Schilder een gekleurde ondergrond

Als eerste heb ik met een wassing van acrylverf een okergele ondergrond gemaakt. Zo is het witte doek meteen verdwenen en zal de gele warme gloed door het schilderij heen werken.

stap 2 schets de lijnen

Omdat ik het na kan schilderen is de compositie al bepaald, dus ik neem de lijnen over van het origineel. Daarvoor gebruik ik grafiet. Houskool kan ook maar dat moet je dan wel fixeren zodat de zwarte kool niet de olieverf bezoedelt.

Omdat ik mijn eigen handschrift aan het schilderij wil geven teken ik vanuit mijn losse hand. Je ziet hier op de foto dat ik een raster heb gemaakt van vier vakken; dat geeft houvast bij het natekenen. Wil je preciezer natekenen, gebruik dan een raster met meer lijnen. Ook op de foto van het origineel plaats je de lijnen en zo kun je vrij eenvoudig natekenen. Let er wel op dat je canvas dezelfde verhouding heeft als de originele foto, anders krijg je een rare vertekening.

 

stap 3 schilder de grote contouren en vlakverdeling

Vervolgens schilder ik met schrale rode olieverf de contouren. De olieverf verdun ik met Zest-it verdunner, daardoor wordt het schraal en geschikt voor de onderste lagen. Bij het schilderen met olieverf moet je rekening houden met de wijze waarop de verf droogt. Een belangrijke regel is dat de onderste verflagen schraal en dun zijn.

Ik vind het een fantastische schilderij, met dat hoofd zo achterover! Zo gewaagd. Inspirerend! Ik wil de losse stijl overnemen en probeer mijn lichaam ook los in te zetten.

Kees van dongen replica

De contourlijnen met rode verf

 

 

stap 4 Een dunne laag olieverf

Nadat de eerste rode laag gedroogd is ga ik verder. Ik werk van grof naar fijn; ik begin met de grote structuren die ik pas later in detail uitwerk. Hiervoor gebruik ik nog steeds vrij dunne olieverf. De klassieke wijze van schilderen is van donker naar licht, en je ziet dat de lichte stukken het laatst zijn opgebracht. Door de donkere achtergrond komt de vrouw goed naar voren.

stap 5. Breng kleur in het schilderij

De kleuren die hij heeft gebruikt zijn krachtig; het rood en groen zijn het meest aanwezig. Doordat dit complementaire kleuren zijn versterken ze elkaar. Het koele groen tegenover het warme vurige rood. Zie eens hoe subtiel Kees van Dongen het groen laat terug komen in de achterste voet. Door deze Kees van Dongen replica te maken merk ik hoe goed hij te werk is gegaan met vorm, compositie en kleur. Zijn schilderijen lijken vrij eenvoudig, maar niets is minder waar.

 

 

Kees van Dongen replica

La Danseuse

 

La Danseuse. Olieverf op linnen. 70×100 cm. naar Kees van Dongen.
Mirjam Torenbeek 20123063

 

stap 6. Breng dikke verf aan op de lichte delen

Ten slotte schilder ik als alle lagen droog zijn de versierselen rond de heupen met een paletmes. Met lekker dikke verf, waardoor ze bijna tastbaar worden.

stap 7. Signeer je schilderij

Nadat ik een poos het schilderij heb laten rusten en er regelmatig naar heb gekeken en gecorrigeerd, zet ik de laatste toetsen. En als laatste mijn naam natuurlijk. Mirjam van Dongen :).

 

Een Kees van Dongen replica maken

Je hebt gelezen hoe je een Kees van Dongen replica maakt. Het is verrassend hoeveel je leert van het schilderen naar een bestaand schilderij. Kies een schilderij dat je aanspreekt en verdiep je in de achtergrond van de kunstenaar. Ik vind het leuk om me voor te stellen hij schilderde, hoe hij bewoog, hoe hij zijn model in zijn atelier had. Verplaats je als het ware in de huid en wordt die kunstenaar. Met de praktische aanwijzingen die je hier hebt gelezen kun je ook andere schilderijen namaken.

De opdrachtgever is er erg blij mee. Het schilderij staat prachtig boven de felrode bank. Een blikvanger in huis.  Wilt u ook een schilderij in opdracht laten maken? Vooraf bespreken we uw wensen waardoor een heldere opdracht ontstaat. We praten over kleur, formaat, materiaal en het beeld dat u misschien zelf al in gedachten hebt.

Neem contact op om een gratis intake te maken.