Begin dit jaar heb ik mensen opgeroepen een inspirerende man te nomineren voor een gratis portret. Wat een mooie berichten en verhalen kreeg ik te zien! Alle inzendingen en nominaties spreken uit liefde voor een speciaal iemand. Heel erg dank voor het delen en nomineren.  Ineke schreef een heel klein intiem stukje dat me trok. Een stukje over haar overleden man, door wie ze nog dagelijks word geïnspireerd.

Ik nomineer Hans , mijn allerbeste vriend en echtgenoot.
Bij het wakker worden roept hij : “Dit wordt weer een prachtige dag”.
Waar hij komt gaat het licht aan.
Ook toen het lot hem 11 jaar geleden trof.
Elke dag probeer ik met overtuiging te zeggen dat het weer een prachtige dag wordt.
Ik hoop dat hij me hoort, waar hij nu ook is.

 

Ineke kreeg van mij bericht dat ze een postuum portret van haar man Hans van mij cadeau krijgt.

Een postuum portret

Bij een persoon die overleden is moet ik werken van bestaande foto’s. Voor mij is dit vaak een lastige opgave, want dit zijn vaak niet ideale foto’s om naar te schilderen. Om een portret te schilderen heb ik namelijk een goed contrast nodig tussen donker (schaduw) en licht. Ook heb ik weinig invloed op de compositie van de foto.

Ondanks deze technische uitdagingen ervaar ik het als een eer als ik iemand mag schilderen die overleden is. Ik realiseer me heel goed dat het een zeer kwetsbaar proces is voor degene die het portret ontvangt. Vooraf vind ik het erg prettig te weten wat voor persoon hij is geweest. Met Ineke heb ik telefonisch overleg hierover, en zo krijg ik een gevoel bij het beeld dat ik ga maken.

Soms gaat het tekenen van een portret makkelijk

Iedere keer ben ik verrast hoe wonderlijk het proces van tekenen is. Op de foto ziet Hans er zeer vriendelijk uit. Hoewel ik eigenlijk een kopstuk had beloofd, besluit ik al gauw om zijn hele lichaam in beeld te brengen. De houding op de gekozen foto is karakteristiek en ik kan er een mooie compositie van maken. Meestal maak ik eerst een aantal schetsen, maar deze tekening verliep zo vlot dat ik niet eens foto’s van het proces heb gemaakt. Het voelt al snel alsof deze vriendelijke meneer mij toestemming geeft hem in beeld te brengen.

portret laten tekenen

Postuum portret getekend in houtskool en pastel. Mirjam Torenbeek 2017

 

Ontroering

Dan is het moment daar dat het portret onthuld en opgehaald wordt. Dat is altijd een spannend moment; zowel voor de ontvanger als voor mij. Ik ben ontroerd als ik de reactie van Ineke en haar zoon zie. Ze is diep geraakt en intens dankbaar. Wat is dit mooi! We staan allen met tranen in de ogen. Wat ben ik blij dat ik dit kan geven.