Wat een voorrecht om zo dichtbij te mogen komen; samen met een bijzondere vrouw onderzoek ik hoe ik het thema ‘I love myself’ in beeld kan brengen. Terwijl zij haar verhaal vertelt maak ik schetsen en foto’s. We hebben een prachtige middag en ik ga naar huis met beelden die ik in mijn atelier verder uitwerk. 

Er was een tijd dat ik niet van mezelf kon houden

Terwijl ik schets vertelt ze mij haar verhaal. Over de relatie met zichzelf en haar lichaam.

Er was een tijd dat ik niet van mezelf kon houden. In die tijd voelde ik me vaak ontevreden en ongelukkig. In de spiegel kijken deed ik alleen met mijn kleren aan om te kijken of mijn haar niet naar alle kanten omhoog piekte.

Door een fiks aantal operaties aan mijn benen begon ik uiteindelijk mijn lichaam te verafschuwen en dit maakte dat ik mij als vrouw ook niet meer begeerlijk vond.

 

 

Zo heb ik haar verhaal verwerkt

Haar woorden zijn zo herkenbaar… niet in de spiegel kunnen kijken zonder zelfkritiek. Ik herken het zelf en ik vermoed vele vrouwen met ons.

Ik schrijf haar verhaal met inkt op papier. Mooi, dat ik dit mag doen; haar verhaal dat symbool staat voor de innerlijke strijd in de vrouw.

 

Haar verhaal op papier

 

Ik durfde weer sexy te zijn

Naarmate ik beter in mijn vel kwam te zitten voelde ik me ook steeds beter over mijn lijf. Ik durfde weer sexy te zijn. Langzaam begon ik mij hiervan bewust te worden en begon ik ook weer te genieten van mijn lichaam.

Lees hier het hele verhaal van mijn model.

 

Door de manier waarop ze over zichzelf denkt transformeert tot een vrouw die van zichzelf houdt. Philautia, noemen de Grieken dit: dit gaat niet over egoisme of narcisme, maar over een gezonde dosis waardering voor wie jij bent – en de natuurlijke neiging om jezelf te beschermen en te verdedigen. (lees meer over verschillende vormen van liefde)

 

Eerste schets met groen houtskool

 

Inkt, bister, houtskool en krijt

Vooraf heb ik het papier nat gemaakt, verkreukeld en ingewreven met m’n handen: met bister. Een heerlijk ‘vies’ werkje. Op de plekken waar het papier barst, trekt de kleurstof in het papier. Na een dag drogen kan ik verder.

Ik schets met groene houtskool. Zoals in een klassiek schilderij werk ik van donker naar licht. De donkere delen teken ik met conté- dat is geperst houtskool dat lekker donker werkt.

 

Toevoeging van zwart conté in de donkere delen

Bijstellen en corrigeren

Zo werk ik door en besluit de groene houtskool verder te gebruiken. Ik heb een lekker dik staafje, dat grof werkt waardoor ik niet kan priegelen. Regelmatig neem ik afstand. Pauze. Weer kijken. Beetje veranderen.

De volgende dag zie ik ineens wat niet klopt… ik corrigeer. Het proces gaat steeds langzamer. Tot ik het genoeg vind.

 

Ik gebruik groen houtskool voor de koele schaduwplekken. Er komt meer vorm. Ik corrigeer steeds verder.

 

I LOVE MYSELF

Daar is ze: mijn mooie vriendin die volmondig kan zeggen. IK HOU VAN MEZELF

 

 

vrouwelijke erotiek Mirjam Torenbeek

I love myself. Mirjam Torenbeek 2018. Conte , inkt en bister op papier.

 

 

Zou jij ook zo’n intiem portret willen?

Lees hier verder over de I LOVE MYSELF sessies…