Een naaktschilderij laten maken

Een naaktschilderij laten maken, dat maakt veel los. Deze bijzondere vrouw mocht ik schilderen. Wat een voorrecht om zo dichtbij te mogen komen, het is voor ons beiden intiem. Lees hier haar verhaal. 

ik voelde me vaak ontevreden

Het verhaal

“Er was een tijd dat ik niet van mezelf kon houden. In die tijd voelde ik me vaak ontevreden en ongelukkig. In de spiegel kijken deed ik alleen met mijn kleren aan om te kijken of mijn haar niet naar alle kanten omhoog piekte.

Door een fiks aantal operaties aan mijn benen begon ik uiteindelijk mijn lichaam te verafschuwen en dit maakte dat ik mij als vrouw ook niet meer begeerlijk vond.”

Zo herkenbaar

Zelfkritiek

Haar woorden zijn zo herkenbaar…; niet in de spiegel kunnen kijken zonder zelfkritiek. Welke vrouw heeft dat niet? Ik herken het zelf en ik vermoed vele vrouwen met ons.

Ik schrijf haar verhaal met inkt op papier. Mooi, dat ik dit mag doen; haar verhaal dat symbool staat voor de innerlijke strijd in de vrouw. De kreukels die ik in het papier maak voor de littekens op haar ziel.

 

de transformatie

Ik durf weer sexy te zijn

“Naarmate ik beter in mijn vel kwam te zitten voelde ik me ook steeds beter over mijn lijf. Ik durfde weer sexy te zijn. Langzaam begon ik mij hiervan bewust te worden en begon ik ook weer te genieten van mijn lichaam.”

Door de manier waarop ze over zichzelf denkt transformeert tot een vrouw die van zichzelf houdt. Philautia, noemen de Grieken dit: dit gaat niet over egoïsme of narcisme, maar over een gezonde dosis waardering voor wie jij bent – en de natuurlijke neiging om jezelf te beschermen en te verdedigen. (lees meer over verschillende vormen van liefde)

naaktschilderij laten maken

Inkt, bister en krijt

Vooraf heb ik het papier nat gemaakt, verkreukeld en ingewreven met m’n handen: met bister. Een heerlijk ‘vies’ werkje. Op de plekken waar het papier barst, trekt de kleurstof in het papier. Na een dag drogen kan ik verder. Er ontstaan mooie kreukels en littekens in het papier.

Ik schets met groene houtskool. Zoals in een klassiek schilderij werk ik van donker naar licht. De donkere delen teken ik met conté- dat is geperst houtskool dat lekker donker werkt.

 

Bijstellen en corrigeren

Zo werk ik door en besluit de groene houtskool verder te gebruiken. Ik heb een lekker dik staafje, dat grof werkt waardoor ik niet kan priegelen.

Voor de schaduwen gebruik ik een koel groen, de warme delen oranjerood. Er ontstaat meer diepte en gelaagdheid, en dat is wat ik zoek. Zoals ook haar levensverhaal vele lagen heeft.

Regelmatig neem ik afstand. Pauze. Weer kijken. Beetje veranderen.

De volgende dag zie ik ineens wat niet klopt… ik corrigeer. Het proces gaat steeds langzamer.

 

Klik op de > om alle foto’s te bekijken (slider)

 

Wil jij ook een naaktschilderij laten maken?

Female empowerment

Daar is ze: mijn mooie vriendin die volmondig kan zeggen: “ik houd van mezelf”. Deze ervaring geeft haar een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen. Female empowerment.

Wil jij ook naaktschilderij laten maken?