Wat maakt de vrouwen die Kees van Dongen schilderde zo aantrekkelijk? Ik word gevraagd een Kees van Dongen replica te maken. Aan de opdrachtgever vraag ik: “wat in dat schilderij spreekt u zo aan? wat is het dat fascineert?”

Het zijn de sensuele ogen. De vrouw kijkt je wel en niet aan.

De sensuele ogen van Kees van Dongen

Of ik een ‘look-a like’ Kees van Dongen wil schilderen. Een Kees van Dongen replica, maar dan een beetje anders. Kees van Dongen was een charismatisch kunstschilder, die in Frankrijk zeer succesvol was. Veel van zijn schilderijen zijn sensueel.

Met de opdrachtgever bespreek ik uitgebreid hun wensen en dan ga ik aan de slag.

Ik span een fijn linnen doek van 70×80 centimeter en geef het een grondkleur: rood. Deze kleur geeft meteen de passie die in het schilderij zal doorschemeren. Met gebrande omber maak ik een eerste schets.

Kleur kiezen

Dan doe ik een uitgebreide kleurstudie- welke kleuren ga ik gebruiken? Welk rood.. welk groen is geschikt? Hoe mengen die kleuren met elkaar? Een boeiend, analytisch proces waar ik veel plezier aan beleef.

Van schets tot schilderij

Dan begint het schilderproces. Met het beperkte palet dwing ik mezelf krachtige keuzes te maken. Kees van Dongen schilderde met overtuigende streken, nat in nat. Die stijl vraagt moed en overtuigingskracht. Een mooi leerproces!

Ik schilder veel ondersteboven. Daardoor kan ik beter zien zonder te interpreteren.

Kijken en durven

Elke streek die ik maak heeft invloed. Door de schilder zo letterlijk te volgen realiseer ik me hoe complex het is wat hij maakt. Het ziet er zo eenvoudig uit, maar schijn bedriegt. Het groen is krachtig en overtuigend, een streek op de verkeerde plek of in een te lichte toon heeft groot effect.

Ik geniet van dit leerproces. Het dwingt me om nauwkeurig te kijken, te beslissen, keuze te maken en te durven. Ik kruip in de huid van de maker, en voel me een beetje van Dongen.

Kees van Dongen replica

De sensuele ogen

Wat is dat nou, die sensuele blik in haar ogen? Wat me opvalt is dat het oogwit is niet wit maar groen geschilderd. Dat maakt het niet sensueel, maar wel bijzonder en misschien mysterieus.

Het oog rechts voor de kijker verdwijnt voor een groot deel in de schaduw van de hoed. Doordat je niet alles ziet, vul je zelf in. Het deel dat je wel ziet wijkt wat naar rechts. Ze loenst een beetje. Mooi he?

De schoonheid van imperfectie.

Kees van Dongen replica

Dan is het schilderij af. Ik kijk er lang naar, maak foto’s, verander hier en daar nog wat,…. het proces vertraagt. Ja, ik ben tevreden. Dan is het tijd om contact op te nemen met de opdrachtgever en het schilderij te onthullen. Altijd weer een spannend moment. Ja, ook zij zijn tevreden.

De sensuele ogen van Kees van Dongen moet ik weer loslaten. Ik wens de nieuwe eigenaar veel kijkgenot.

Kees van Dongen replica

Wilt u ook een Kees van Dongen replica laten maken? Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Voor ons 50-jarig huwelijk wilden wij een herinnering dat ons beiden aansprak. Kees van Dongen is een favoriete schilder van ons. Het schilderij ‘Femme au grand chapeau’ uit 1906 spreekr ons erg aan. Een paar jaar geleden verkocht voor € 400.000. Ietwat boven onze begroting.

Op internet kwam ik toevallig de site van Mirjam Torenbeek tegen met het artikel ‘Zo maak je in 7 stappen een Kees van Dongen replica‘. Telefonisch werd een prijs afgesproken en het verzoek om bij ons langs te komen voor een kennismakinggesprek en gevoel krijgen voor onze smaak. In dat gesprek werden globaal het beeld en de grootte afgesproken.

Twee maand later konden we ons schilderij ophalen in Heerenveen. Uiterst spannend is dan de onthulling, maar we waren meteen onder de indruk van de kwaliteit.

Thuis is het op een mooie plek komen te hangen en hebben velen hun waardering uitgesproken. Met name een aantal vrienden die de Academie hebben gevolgd of kunsthistorie hebben gestudeerd waren vol lof over de goede toets die gevonden was. Wij zijn happy.

Dineke & Hans Havers.

Dineke en Hans Havers