Spelen met verf en lichaam

Al lange tijd koester ik de wens om te bodypainten. Niet de regulieren ‘plaatjes’ of decoraties, maar intuitief en vrij.

Ergens in mijn brein leeft al lange tijd een idee dat vraagt om uitvoering.

Deze wens kwam ineens tot leven na een lange Corona-periode van alleen werken. Ik werd blij verrast door een uitnodiging van een kunstenaar uit Utrecht om samen te experimenteren. Via Instagram hadden we al langer contact en beiden waren we hard toe aan ‘vrij spelen’.

 

voorspel en creativiteit

Het belang van spelen

 Spelen en creativiteit liggen in elkaars verlengde. Zonder speelsheid in je leven droogt je creativiteit op. Als kunstenaar moet je af en toe bewust dat spel opzoeken. Mijn speelsheid wordt o.a. gevoed als ik judo, maar dit kan al een tijdje niet meer door de corona-maatregelen.

Ook Esther Perel, bekend psychotherapeute op het gebied van menselijke relaties en seksualiteit, benadrukt het belang van speelsheid. Het heet niet voor niets voor-SPEL…

Hij en ik gingen vrij spelen op een heel groot vel papier op de grond.

Naakt.

Met houtskool, krijt en water.

Vrij bewegen zoals ons lijf dat graag wilde.

FREE PLAY noem ik het.

zonder doel voor ogen

Volg je nieuwsgierigheid

Kinderen die spelen maken zich niet druk om een resultaat. Spelen is onderzoeken, grenzen verkennen en je nieuwsgierigheid volgen.

Ik heb gewoon gedaan wat in me opkwam en in het samenspel met de ander ontstond een enorme tekening. Onze energie, ons spel en onze bewegingen zijn er in terug te vinden.

Het was gewoon heel fijn. Geen resultaat, geen einddoel. We hebben een aantal uur getekend en in al bewegend in die tekening onze eigen lijnen weer verkend.

Om het proces vast te leggen hebben we foto’s gemaakt. Het lijkt wel of we in een enorm landschap rond dwalen. Soms in interaktie met elkaar, soms alleen. 

lijnen, vlakken en spetters

Free bodypainting

Toen was het tijd voor mijn wens. Vrij bodypainten. Doordat we al uren naakt aan het spelen waren op papier, was de stap naar het lijf als canvas klein.

Ik ging gewoon door op zijn lichaam. Strepen, vlakken en… spetters! Het allerleukste moment was toen ik de dunne verf op zijn lichaam gooide. Ik hoorde mezelf lachen en voelde een heerlijke vrijheid.

Het was voor beiden een mooie ervaring. Zowel voor degene die beschilderd werd als voor mij. Dit zijn de foto’s van het resultaat. Wat al lange tijd in mijn onderbewuste leefde, heeft nu vorm gekregen. Dat voelt zo goed!

Dit was zo leuk, ik ga er zeker een vervolg aan geven.

 

een bijzondere ervaring

jij ook?

Vrij bodypainten… het was nog leuker dan ik me had voorgesteld. De enige beperking die ik mezelf had opgelegd waren de kleuren. Verder was het spelen en gewoon doen. Door onze vrije setting en het uren lange spelen-tekenen wist mijn hand wat het wilde doen.

Nou.. ik ben benieuwd!

Hoe lijkt het jou om zo beschilderd te worden?

6 Comments

 1. Nienke

  Het lijkt mij heerlijk zo vrij te kunnen spelen. Plezier en verbinding zijn de woorden die in mij op komen.
  Heerlijk om zelf het doek te zijn en de penselen op je huid te voelen.

  Reply
 2. Eric

  Mooi dat ‘spelen en gewoon doen’. Of eigenlijk ‘ongewoon doen’. Want zo gewoon is ‘vrij spelen’ niet meer. Mooi dat jullie het toch ‘gewoon’ hebben gedaan. En het resultaat is er naar. Het lijkt me heerlijk om met je eigen lichaam zo deel te zijn van een creatie.

  Reply
 3. Roel Eisses

  Lijkt me prachtig. Zo gauw ik in Nederland ben neem ik contact met je op

  Reply
 4. EdSperger

  Wauwww…! Wat een uitdaging, wat een intrigerende inspiratie, wat een vrijheid…:-)! Bij therapiesessies adviseerde mijn therapeute al om te gaan spelen met mijn innerlijk kind, het letterlijk teruggaan naar het speelse, ongedwongen en vrije blije schepsel dat wij ooit waren…!

  Door je vlammende verhaal en dito foto’s blijk jij niet alleen een verleidster op het witte doek, maar ook van de ruimtelijke verzinnebeelding daarvan…! Ik ben daardoor nog maar een mini-stapje verwijderd van het aangaan van die persoons verruimende mega sprong! Wat heb ik nog nodig om hem ook daadwerkelijk te maken…!?

  Na een aantal jaren ervaring met het ondergaan van allerlei Tantrische sessies, zou de ont-wikkeling vooral zitten in het letterlijk ‘onder ogen zien’ van de zich ontvouwende speelsheid…!
  Ik laat het nog heel even op me inwerken en laat het je weten…:-)!
  CU & Liefdevolle hugs, EdSperger.

  Reply
 5. Namrevue

  Het was ongewoon en gewoon mooi om dit met je te doen Mirjam, wat een heerlijk samenspel, dankjewel.

  Reply
 6. jan

  het lijkt me enig en een erg fijne ervaring

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check out my fellow artist

@Namrevue op Instagram

Mirjam Torenbeek

Mirjam Torenbeek

Erotic artist

Mirjam is an artist who empowers women by painting their erotic self.

Are you interested to have your own erotic drawing? Take a look here.

Instagram: eroticsoulart